Skip to main content

Mini Tour 2

4 Ώρες Διάρκεια

Αναχώρηση: 16:30 από τον τόπο διαμονής σας

Αυτή η εκδρομή μπορεί να είναι πρωϊνή ή απογευματινή. Ανάλογα με την ώρα της προτίμησής σας, θα υπάρχουν κάποιες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των προορισμών.

1η στάση: Φλεριό. Το αρχαίο Ιερό και λατομείο μαρμάρου και οι Κούροι.

Καθώς αρχίζουμε να περπατάμε στην περιοχή του Φλεριού, οι αισθήσεις και τα συναισθήματά σας ξεχειλίζουν από τον εκπληκτικό καμβά που ζωγραφίζουν η Φύση μαζί με την Ιστορία. Σε αυτή την περιοχή, στα τέλη του 5ου αιώνα ΠΧ οι τότε κάτοικοι δημιουργούν μία ακμάζουσα κοινότητα σκαλίζοντας τα μάρμαρα του ορυχείου και δίνοντας τους τη μορφή των Κούρων, επιβλητικών ανδρικών αγαλμάτων που ζύγιζαν από 5 έως 7 τόνους το καθένα, και στις αρχές του 6ου αιώνα ΠΧ, τα αντίστοιχα γυναικεία αγάλματα  του ιδίου μεγέθους, τις Κόρες. Αυτά τα αγάλματα ήταν προσφορές (τάματα) στους θεούς και τις θεές εκείνης της λαμπρής εποχής. Σε αυτό το ορυχείο σκαλίστηκε ο περίφημος Κολοσσός των Ναξίων, ένας Κούρος ύψους 9μ, και από εκεί στάλθηκε με πλοίο στη Δήλο στο διάσημο σήμερα Ιερό του Απόλλωνα.

 

2η στάση: Μονή. Οι υφάντρες της Παράδοσης

Καθώς μπαίνετε σε αυτό το μικρό αλλά ιδιαίτερο χωριό που βρίσκεται ακριβώς στο μέσο της Νάξου, δεν μπορείτε παρά να αναρωτηθείτε μήπως έχετε κάνει ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Οι γυναίκες της Μονής είναι υφάντρες και μπορείτε να τις δείτε να υφαίνουν στους ξύλινους αργαλειούς τους με τον ίδιο τρόπο που η Πηνελόπη, η βασίλισσα της Ιθάκης ύφαινε, χιλιάδες χρόνια πρίν, περιμένοντας τον βασιλιά της Οδυσσέα να επιστρέψει από την Τροία. Περπατήστε στα λιθόστρωτα σοκάκια και αφεθείτε να σας παρασύρει η ενέργεια αυτού του ευχάριστα παράξενου χωριού που είναι περήφανο για το ότι αντιστέκεται στην εκμετάλλευση της γνησιότητας.

3η στάση: Απείρανθος. Η αυθεντικότητα ανά τους αιώνες 

Καθώς φτάνουμε στην Απείρανθο, νιώθετε δέος από την θέα, αφού το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 670μ και αγναντεύει το Αιγαίο. Οι πρώτες ιστορικές καταγραφές της Απεράθου, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, βρίσκονται γύρω στο 1420 ΜΧ και μπορείτε να το αιστανθείτε, να το δείτε με την πρώτη ματιά και να το ακούσετε στην «ντοπιολαλιά» καθώς περιδιαβαίνετε τα μαρμαρόχτιστα σοκάκια της. Το χωριό φιλοξενεί 5 μουσεία μέσα στα οποία η Ιστορία, η παράδοση, η λαογραφία και η Γεωλογία συμπεριπλέκονται, αποδεικνύοντας την αυθεντικότητά του. Θα θαυμάσετε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική των πετρόχτιστων πύργων και σπιτιών και την γνήσια, ευφάνταστη τέχνη του κεντήματος των γυναικών του χωριού επισκεπτόμενοι τον Συνεταιρισμό Γυναικών της Απειράνθου. . Κάντε ένα snack break που θα σας «κρατήσει» για τη συνέχεια της εξερεύνησής μας, και απολαύστε τον καφέ ή το αναψυκτικό σας με μια λιχουδιά ή ένα τοπικό γλυκό σε ένα από τα γραφικά καφενεία του χωριού.

 

Τελευταία στάση: Τραγέα. Χαλκείον ή Χαλκί

Φτάσαμε στο Χαλκείο ή Χαλκί που βρίσκεται στην καρδιά της Νάξου και το περιβάλλουν ελαιώνες και περιβόλια από εσπεριδοειδή. Αυτό το χωριό ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού και χαρακτηρίζεται από κτήρια εξαίρετης νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής, Βυζαντινές εκκλησίες και πύργους από τον 6ο έως και τον 11ο αιώνα ΜΧ. Επισκευθείτε το παλαιότερο παραδοσιακό αποστακτήριο του νησιού όπου παράγεται μέχρι και σήμερα το γνωστό λικέρ της Νάξου, το Κίτρο. Κάντε την βόλτα σας και τα ψώνια σας στα μικρά μαγαζιά που βρίσκονται μέσα στα λιθόστρωτα του χωριού όπου θα βρείτε πολλούς παραδοσιακούς θησαυρούς όπως τοπικά τυριά, μέλι, σπιτικές μαρμελάδες και λικέρ φταγμένα από φρούτα και φυτά της ναξιώτικης γής.