Skip to main content

Η Νάξος σε μια πιατέλα

Εκδρομή τυριού & κρασιού

4-5 Ώρες Διάρκεια

Ώρα Αναχώρησης: 10:30 πμ

Όλοι γνωρίζουμε τη λιχουδιά μιας πιατέλας τυριών που συνοδεύεται από καλό κρασί και το αντίστροφο!Σε αυτήν την ειδικά σχεδιασμένη εκδρομή, θα έχετε μια εμπειρία από πρώτο χέρι της παρασκευής τυριού και κρασιού, ένας συνδυασμός που υπήρξε ένα από τα πιο μακροχρόνια και επιτυχημένα ζευγάρια γεύσης, διατροφής και ευχαρίστησης για το ανθρώπινο είδος εδώ και χιλιετίες.Αλλά πρώτα, επιτρέψτε μας να πούμε με λίγα λόγια την ιστορία αυτών των δύο προϊόντων που είναι τόσο στενά συνδεδεμένα με τη θρεπτική κουλτούρα της ανθρωπότητας.   Το κρασί είναι ένα από τα παλαιότερα προϊόντα στην ιστορία της ανθρωπότητας και ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της ανάπτυξης του πολιτισμού. Σε ανασκαφές γύρω από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, έχουν ανακαλυφθεί αμφορείς (μεγάλα πήλινα πιθάρια όπου αποθηκεύονταν το κρασί) ηλικίας 8.000 ετών, που αποδεικνύουν τη στενή σχέση μεταξύ κρασιού και ανθρώπων.Όσο για τους Έλληνες, το κρασί είναι στο DNA τους!Η Νάξος είναι το νησί του θεού Διονύσου, σύμβολο του οποίου είναι το αμπέλι. Οι Νάξιοι τιμούν την παράδοση της καλλιέργειας του αμπελιού και τη διαδικασία της οινοποίησης ανά τους αιώνες.

Η ιστορία του τυριού αρχίζει το 8.000 π.χ. όταν στα οροπέδια του Ιράν, για πρώτη φορά πάνω στον πλανήτη εξημερώθηκαν τα πρώτα μηρυκαστικά, η κατσίκα και η προβατίνα. Γύρω στην τέταρτη χιλιετηρίδα π.χ. εμφανίζεται η κατσίκα και η προβατίνα στις ακτές της Μεσογείου και από τότε η ιστορία του τυριού ταυτίζεται αλλά και εξελίσσεται με αυτήν της Ευρώπης.

Πρώτη μαρτυρία διατροφής με γάλα μηρυκαστικού είναι αυτή της ελληνικής μυθολογίας όταν ο Δίας κυνηγημένος από τον πατέρα του τρέφεται με γάλα από την κατσίκα Αμάλθεια. Ο Όμηρος αναφέρεται στο τυρί στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια και μάλιστα στον «αίγιον τυρόν», δηλαδή το κατσικίσιο τυρί. Ο Αριστοτέλης και ο Διοσκουρίδης έδωσαν τις πρώτες συνταγές για την παραγωγή τυριού. Πρώτος λαός στην κατανάλωση τυριού στον παγκόσμιο χάρτη είναι η Ελλάδα με 23 κιλά ανά κάτοικο το έτος.

Στη Νάξο, η παραγωγή τυριού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κουλτούρα και την ιστορία του νησιού και δεν είναι τυχαίο που τα τυριά της Νάξου χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης.

1η στάση: Παραδοσιακό τυροκομείο.

Σκαρφαλωμένο σε κατάφυτους, εύφορους λόφους πού μοσχοβολούν θυμάρι, βρίσκεται το παραδοσιακό τυροκομείο που επισκεπτόμαστε.Οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες, βοσκοί 3 γενιών, σας καλωσορίζουν στις εγκαταστάσεις τους και σας δείχνουν τη διαδικασία τυροκομίας από το άρμεγμα μέχρι το τελικό προϊόν. Στο τέλος της ξενάγησης θα σας κεράσουν το γνωστό, νόστιμο, πικάντικο Αρσενικό τυρί της Νάξου, που δικαίως έχει κερδίσει τη φήμη του στην Ευρώπη και όχι μόνο.

 

Τελευταία στάση: Ένα όμορφο, μικρό και ευωδιαστό κτήμα.

Ο καλύτερος τρόπος για να ολοκληρώσουμε την περιήγησή μας στην ιστορία και τη γεύση!Μπαίνουμε τώρα σε ένα όμορφο, μικρό και ευωδιαστό κτήμα που βρίσκεται σε μια από τις πιο καταπράσινες περιοχές της Νάξου. Οι ευχάριστοι ιδιοκτήτες του σας καλωσορίζουν στον μυστικιστικό κόσμο της οινοποίησης, ξεκινώντας από την καλλιέργεια των αμπέλων μέχρι την απόλαυση του τελικού προϊόντος, του κρασιού!Στην υγειά σας!