Skip to main content

Grand Tour

6-8 Ώρες Διάρκεια

Αναχώρηση: 09:00 από το σημείο διαμονής σας.

1η στάση: Γαλανάδο. Εργαστήρι & Έκθεση φυσητού γυαλιού.

Ξεκινάμε την μέρα με κάτι ξεχωριστό, δημιουργικό, ευχάριστο και χρωματιστό! Ο καλλιτέχνης και δημιουργός μας ξεναγεί στη τέχνη και την ομορφιά του φυσητού γυαλιού.

 

2η στάση: Σαγκρί (Γύρουλας). Ύστερη Αρχαϊκή Περίοδος. Ο ναός της θεάς Δήμητρας 530 ΠΧ.

Στην επόμενη στάση μας, επισκεπτόμαστε έναν τόπο μυσταγωγίας. Κρυμμένος σε μια μυστική πεδιάδα στην περιοχή του Σαγκρίου, βρίσκεται ο ιδιαίτερος και ονομαστός ναός της Δήμητρας, μητέρας της Περσεφόνης. Καθώς ανεβαίνετε το δαφνοστόλιστο λιθόστρωτο μονοπάτι προς τον ναό και σας αγγίζουν οι θάμνοι του ανθισμένου δενδρολίβανου, γίνεστε ακόλουθοι μιας αρχαίας πομπής που γιορτάζει τα δώρα της Μητέρας Φύσης.

 

3η στάση: Τραγέα. Χαλκείον ή Χαλκί

Φτάσαμε στο Χαλκείο ή Χαλκί που βρίσκεται στην καρδιά της Νάξου και το περιβάλλουν ελαιώνες και περιβόλια από εσπεριδοειδή. Αυτό το χωριό ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού και χαρακτηρίζεται από κτήρια εξαίρετης νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, Βυζαντινές εκκλησίες και πύργους από τον 6ο έως και τον 11ο αιώνα ΜΧ. Επισκεφθείτε το παλαιότερο παραδοσιακό αποστακτήριο του νησιού όπου παράγεται μέχρι και σήμερα το γνωστό λικέρ της Νάξου, το Κίτρο. Κάντε την βόλτα σας και τα ψώνια σας στα μικρά μαγαζιά που βρίσκονται μέσα στα λιθόστρωτα του χωριού όπου θα βρείτε πολλούς παραδοσιακούς θησαυρούς όπως τοπικά τυριά, μέλι, σπιτικές μαρμελάδες και λικέρ φτιαγμένα από φρούτα και φυτά της ναξιώτικης γης. Κάντε ένα snack break που θα σας «κρατήσει» για τη συνέχεια της εξερεύνησής μας, και απολαύστε τον καφέ ή το αναψυκτικό σας με μια λιχουδιά ή ένα τοπικό γλυκό σε ένα από τα γραφικά καφενεία του χωριού.

 

4η στάση: Μονή. Πρωτοχριστανικός ναός Παναγίας Δροσιανής.

Εδώ, στο κέντρο της Νάξου, επισκεπτόμαστε ένα πολύτιμο πετράδι του νησιού, κρυμμένο μέσα στην πλούσια φύση του εσωτερικού του. Αυτή η εκκλησία χρονολογείται από τον 6ο αιώνα ΜΧ, άν και υπάρχουν καταγεγραμμένες μαρτυρίες για την ύπαρξη της από τον 4ο αιώνα ΜΧ. Είναι η παλαιότερη εκκλησία των Βαλκανίων και οι τοιχογραφίες του Ιησού Χριστού και του Αγίου Γεωργίου που βλέπετε είναι μοναδικές και σπάνιες. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η δοξασία ότι η εκκλησία έχει κτιστεί πάνω σε ένα αρχαίο ιερό του θεού Απόλλωνα, γι’ αυτό και η λαϊκή παράδοση που λέει ότι νωρίς την αυγή κάποιος που θα βρεθεί εκεί μπορεί να ακούσει ήχους από την Απολλώνια λίρα.

5η στάση: Απείρανθος. Η αυθεντικότητα ανά τους αιώνες 

Καθώς φτάνουμε στην Απείρανθο, νιώθετε δέος από την θέα, αφού το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 670μ και αγναντεύει το Αιγαίο. Οι πρώτες ιστορικές καταγραφές της Απεράθου, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, βρίσκονται γύρω στο 1420 ΜΧ και μπορείτε να το νιώσετε, να το δείτε με την πρώτη ματιά και να το ακούσετε στην «ντοπιολαλιά» καθώς περιδιαβαίνετε τα μαρμαρόστρωτα σοκάκια της. Το χωριό φιλοξενεί 5 μουσεία μέσα στα οποία η Ιστορία, η παράδοση, η λαογραφία και η Γεωλογία συμπεριπλέκονται, αποδεικνύοντας την αυθεντικότητά του. Θα θαυμάσετε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική των πετρόχτιστων πύργων και σπιτιών και την γνήσια, ευφάνταστη τέχνη του κεντήματος των γυναικών του χωριού επισκεπτόμενοι τον Συνεταιρισμό Γυναικών της Απειράνθου.

 

6η στάση: Φλεριό. Το αρχαίο Ιερό και λατομείο μαρμάρου και οι Κούροι.

Καθώς αρχίζουμε να περπατάμε στην περιοχή του Φλεριού, οι αισθήσεις και τα συναισθήματά σας ξεχειλίζουν από τον εκπληκτικό καμβά που ζωγραφίζουν η Φύση μαζί με την Ιστορία. Σε αυτή την περιοχή, στα τέλη του 5ου αιώνα ΠΧ οι τότε κάτοικοι δημιουργούν μία ακμάζουσα κοινότητα σκαλίζοντας τα μάρμαρα του ορυχείου και δίνοντας τους τη μορφή των Κούρων, επιβλητικών ανδρικών αγαλμάτων που ζύγιζαν από 5 έως 7 τόνους το καθένα, και στις αρχές του 6ου αιώνα ΠΧ, τα αντίστοιχα γυναικεία αγάλματα  του ιδίου μεγέθους, τις Κόρες. Αυτά τα αγάλματα ήταν προσφορές (τάματα) στους θεούς και τις θεές εκείνης της λαμπρής εποχής. Σε αυτό το ορυχείο σκαλίστηκε ο περίφημος Κολοσσός των Ναξίων, ένας Κούρος ύψους 9μ, και από εκεί στάλθηκε με πλοίο στη Δήλο στο διάσημο σήμερα Ιερό του Απόλλωνα.

 

Τελευταία στάση: Μια παραδοσιακή ταβέρνα

Παρόλο που είμαστε γεμάτοι από εντυπώσεις και φωτογραφίες, κάτι λείπει ακόμα για να κλείσουμε αυτήν την αξιομνημόνευτη ημερήσια περιήγηση. Εδώ, οι γαργαλιστικές μυρωδιές του ψημένου κρέατος και των μαγειρευτών φαγητών σας ανοίγουν την όρεξη.

Καλή σας όρεξη!!

Τα εισιτήρια για τον ναό της Δήμητρας, τα μουσεία και αλλού, όπως επίσης τα snacks και το μεσημεριανό φαγητό δεν συμπεριλαμβάνονται στην τιμή της εκδρομής.

Το μεσημεριανό φαγητό μπορεί να παραληφθεί σύμφωνα με αίτημα του πελάτη. Σε αυτή την περίπτωση, το snack break θα γίνει στην Απείρανθο και η τελευταία μας στάση θα είναι το Φλεριό.